Európa is felfigyelt az alsózsolcai roma dúlákra

Megosztás

A gyermekvárás kiemelkedő időszak egy család életében. Nem csupán a 9 hónap alatt megélt érzelmi és fizikai változások jelentősek. Az sem mindegy, hogy milyen események, impulzusok érik a babát váró nőt a személyes környezetben és a kötelező vizsgálatok, valamint a szülés során. Az alsózsolcai dúlaszolgálat azokat az anyákat támogatja, akik szeretnének kísérővel szülni.

A család nem mindig tud megfelelő támogatást biztosítani az anyának, azonban ma már nem kell ezzel a folyamattal egyedül maradni. Felkérhető olyan képzett, várandósságot és szülést kísérő személy, aki nem csupán felkészíti a kismamát, hanem ott is van vele a szülőszobán. Éppen ezért jelentős az a kezdeményezés, ami Alsózsolcán született meg.  Az EMMA Egyesület a roma családoktól érkező igényre felfigyelve közösségi dúlaszolgálatot indított el a településen, ahol jelenleg nyolc roma dúla segíti az anyákat.

Vadász Viktória ma már munkatársaként vesz részt az Egyesület tevékenységében és kísér várandóságot, szülést Alsózsolcán. Ez a szolgálat több, mint néhány hónapos jelenlét a kismama életében. Olyan közösség épül, ami önmagában is példaértékű. Összefogja a településen élő nőket, segíti a fiatal lányokat.

Viktória miért éppen a dúla hivatást választotta?

A négy gyerekem megszületése után nagyon vágytam arra, hogy dolgozni mehessek. Fontos volt a számomra az is, hogy segítsek a közösségemnek, a roma nőknek. Amikor 2019-ben az EMMA Egyesülettől a regionális koordinátor Kishonthy-Kardos Rita a településünkön járt, megismerkedtünk. Ő ajánlotta fel, hogy csatlakozzam hozzájuk. A felkínált lehetőségnek köszönhetően néhányan elvégeztük a dúla képzést. 2020 óta mintegy 30 baba születését kísérhettem.

Vadász Viktória lányával és unokájával (Fotó: Valéria Cherchi/EMMA Egyesület)

Az egészségügyi intézmények, kórházak mindenhol törvény adta jogon engedik be a szülőszobába a megjelölt családtagot, ismerőst, vagy a felkért dúlát. Miért fontos ez a jelenlét?

A dúla, az asszonytársi segítő nem csupán lelki támaszt tud adni a nőnek. A képzésnek köszönhetően számos módon segítjük a várandósság alatt a felkészülést, valamint a vajúdás időszakában is ott vagyunk az anya mellett a szülőszobán. Amennyire csak lehetséges, igyekszünk megkönnyíteni a folyamatot. Szülésben már tapasztalt asszonyként minden értelemben valódi támogatást nyújtunk. Abban is szerepünk van, hogy közvetíteni tudunk a szülő nő és az orvos, szülésznő, valamint az egyéb egészségügyi személyzet között. Segítünk megérteni a kismamának egy-egy fázist és beavatkozást. Mi beszélni tudunk a roma nők nyelvén. Jobban szót tudunk velük érteni. Bíznak bennünk. Ez azért is fontos tényező, mert különösen az első gyermek megszületésénél az anya ebbéli tapasztalatlansága, a szorongás, a félelem okozta stressz is okozhat nehézséget. Ami fokozottan jelenik meg nagyon fiatal anya esetében, illetve

a tapasztalatok szerint a roma nők gyakrabban szenvednek el hátrányos helyzetet okozó szituációkat a vizsgálatok és a vajúdás során. Mindez pedig a szülés lefolyását is megnehezítheti amellett, hogy traumatikus élménnyé válhat egy ilyen negatív helyzet. Miközben az anyukának a saját testére is figyelnie kell. Életre szóló élmény, amikor először a karjába veheti a kisbabáját.

Egyébként a dúla jelenlétének sem mindenhol örülnek a kórházakban azzal együtt, hogy törvényesen vagyunk jelen. Még nem egységes a tevékenységünk elfogadottsága. Ugyanakkor igenis számít, hogy az anya nincs magára hagyva és nem egyedül van a szülőszobán, hanem ott van mellette egy személyes segítő. Ennek köszönhetően pedig nem történhet meg „bármi” a felé történő kommunikációban és a beavatkozásoknál sem. Például vizsgálatok, gyógyszerek alkalmazásakor, hozzájárulás aláírásakor. Biztonság érzést is ad a kísérő jelenléte.  Fokozottan igaz akkor, amikor egy roma kismamát roma dúla kísér. De ebben is erőt ad a munkánk eredményessége, amit nem csak abban látok, hogy Alsózsolcán egy nagyon összetartó közösség épül a program hatására, hanem abban is, hogy vannak nők, akik a következő gyermeküknél is megértek, hogy én legyek a dúlájuk. Felkérést kaptunk arra is, hogy részt vegyünk fiatal lányok szexuális felkészítésében, a nőiességük és a saját testük folyamatainak megismerésében, a fogamzásgátlás lehetőségeit is beleértve. Az egészséges női lét tanulható. Erre úgy véljük nagy szükség van a roma családoknál.

Vadász Viktória kismamákkal (Fotó: Valéria Cherchi/EMMA Egyesület)

Viki családja hogyan fogadta ezt a szolgálatot, hiszen a több hónapig tartó együttműködés folyamatos rendelkezésre állást kíván, és gyakorta kiszámíthatatlan, hogy mikor indul meg maga a szülés, mikor kell a kismamát a kórházba kísérni?

Az első időben szokatlan volt a családom, a férjem, a gyerekeim számára. Ahogy szaporodtak a felkérések, úgy egyre több feladat hárult rám. Ez valóban azt jelenti, hogy az enyéimre kevesebb idő jut. Viszont látva az eredményeket ma már mindenki elfogadja, hogy nekem ez a munkám, ezzel járulok hozzá a családom megélhetéséhez. Nagyon jó érzés, hogy olyan dolgot csinálhatok, ami nekem is örömet jelent és a családoknak, a roma közösségnek is hasznos.

Annak is örülök, hogy már nem csak Alsózsolcán élő kismamák keresnek meg, hanem más településről is érkezett nemrégiben felkérés. Ez azért is nagy dolog, mert azt az anyukát eddig nem is ismertem, tehát a bizalom jele a felkérés. Emellett a munkám értékességét mutatja nekem és a családomnak.

Kállay Eszter az EMMA Egyesület kommunikációs munkatársa az alsózsolcai program mellett számos egyéb projektben is szorosan együttműködik a megvalósítókkal. Az Egyesület célkitűzései nem csak a roma nők helyzetének javítását szolgálja, hanem például a háborús övezetből Magyarországra menekült nőknek is hatékony támogatást nyújt. A nehéz helyzetben élő nők, családok támogatása a közös munka része.

Eszter az EMMA Egyesület milyen módon tud hátteret biztosítani a közösségi dúlaszolgálat számára?

Viktóriát az Egyesület főállású munkavállalóként foglalkoztatja, a többi alsózsolcai dúla pedig egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozik velünk. Ez azt jelenti, hogy a várandósság és szülés kísérés a településen minden anyuka számára térítésmentesen igénybe vehető. A közösségi dúlákat pedig az Egyesületünk fizeti. Ezt elsősorban pályázati forrásokból és közösségi adománygyűjtő programokból tudjuk biztosítani. A munkájukat azzal is segítjük, hogy szupervíziós találkozókat tartunk, valamint a továbbképzésüket biztosítjuk. Éppen közelmúltban vettek részt egy női egészség témában szervezett képzésen. Minden szempontból hátteret adunk. Az együttműködés során folyamatosan a helyi igényekhez alakítjuk a programot. Ehhez elengedhetetlen, hogy a helyben élő, az igényeket pontosan ismerő segítőink legyenek. A közös munka eredményeit nem csak mi látjuk. Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy a roma közösségi dúla program 300 pályázó közül harmadikként, a legrégebbi Európai Társadalmi Innovációs Díjat, a SozialMariet nyerték el. Hihetetlen érzés volt ott állni velük együtt a színpadon a bécsi díjátadón. Látni, átélni az örömüket. Ez egy komoly elismerés, amit a munkájukkal vívtak ki a roma közösséget építő dúlák, akik vállalták ezt a feladatot. A női lét és az anyaság jó közös platform ehhez. Az Egyesületünknek megfogalmazott célja, hogy a különböző hátterű, élethelyzetű, történetű nőket össze tudja kötni. Partneri viszony alakulhasson ki. Ezért foglalkozunk kiemelten, sérülékeny női csoportokkal is. Úgy véljük, hogy ez nagyon fontos és hiánypótló szolgálat ma Magyarországon.

SozialMarie díjátadó, Bécs (Fotó: SozialMarie)

Várható, hogy az ország más pontján is indul az alsózsolcaihoz hasonló kezdeményezés?

A településen tapasztalt eredményeknek köszönhetően Nagykállóban kezdjük el egy Közösségi Kísérő Hálózat kiépítését. Mivel elég sok tapasztalat gyűlt már össze Alsózsolcán, így a jó gyakorlatoknak köszönhetően az új térség bevonásakor ezeknek a tudásoknak a beépítésével indíthatjuk el a közös munkát. Ebben a dúláink már képzőként is részt vesznek. Cél, hogy egy erős kapocs alakuljon ki a két településen a közösségért munkálkodó segítők között. Szükség van arra, hogy a nők, az anyák, a családok megfelelő személyi támogatást kapjanak. Viktória tevékenységének eredményességét pedig az is mutatja, hogy a jelenlegi feladatai mellett bevontuk őt a Kelet-Magyarországi menekültekkel kapcsolatos programunkba. Ez a projekt azért is jelentős, mert a menekültként érkező anyák egészségügyi ellátása nem mindig zökkenőmentes. Nagy szükségük van egy a nyelvet tökéletesen értő, helyi ismeretekkel is rendelkező segítőre akkor, amikor a gyermekvárás és a szülés időszakát egy másik országban, háborús menekült státuszban, létbizonytalanságban és önmagában is traumatikus élmények hatása alatt kell végig csinálniuk. Távol az otthonuktól, gyakran a szeretteiktől is.

Szerző: Csaba Beatrix

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek